Bij ZZG zorggroep werken zorgprofessionals die expert zijn op het gebied van Parkinson. Zo ook Bas van der Heijden, ergotherapeut. Hij vertelt waar cliënten met Parkinson tegenaan lopen en hoe hij daar samen met andere zorgverleners op in kan spelen.
"Parkinson is een complexe aandoening die vaak uitdagingen met zich meebrengt bij dagelijkse activiteiten, voor zowel de persoon met Parkinson als de partner en eventuele mantelzorg. Parkinson krijg je nooit alleen" legt Bas uit. "Van moeite met bewegen tot problemen met cognitieve functies, zoals geheugen en concentratie. Met name bij het doen van twee dingen tegelijk. De impact kan enorm zijn. Het is belangrijk om te praten over Parkinson. Door het delen van kennis kun je bewustwording vergroten en begrijpen wat de uitdagingen zijn waarmee mensen met Parkinson worden geconfronteerd.”
Herkennen van Parkinson
"Er zijn heel veel symptomen van Parkinson die ik regelmatig in de praktijk zie", vertelt Bas. “Bijvoorbeeld, als mensen beneden op de trap staan en ze moeten naar boven, dan moeten ze in één keer de trap op kunnen lopen. Als ze halverwege stil gaan staan, is het ritme onderbroken en kan dit problemen geven. Want dan moeten ze uit stilstand weer in beweging komen en dan krijgen ze last van hun evenwicht en balans. Ook hebben mensen met Parkinson vaak problemen met omrollen om zo uit bed te komen en om vanuit bed te starten met lopen. Samen met andere zorgverleners bekijk ik hoe we hier oplossingen voor kunnen vinden."
Het verschil maken voor mensen met Parkinson
Bas deelt een voorbeeld van zo'n oplossing waarbij hij als ergotherapeut een verschil kan maken: "Een van mijn cliënten liep herhaaldelijk tegen de deurpost aan, omdat hij gewend was om de binnenbocht te nemen. Ik heb een stukje tape op de vloer aan de buitenbocht geplakt , waardoor hij automatisch over de tape zou lopen. Op het moment dat de tape op de grond zat, liep hij nooit meer tegen de deurpost aan. Toen de schoonmaak de tape per ongeluk verwijderde, liep de cliënt opnieuw tegen de deurpost aan. Dit benadrukt het belang van de juiste ondersteuning en het begrip van de behoeften van mensen met Parkinson, zelfs in kleine details."
Eigenwaarde
"In de zorgsector geldt vaak de regel dat je alles wat je zelf kan, nog zelf doet. Maar voor cliënten met Parkinson is het heel belangrijk te achterhalen wat ze echt belangrijk vinden. Door dit met elkaar te bespreken, behouden de cliënten veel eigenwaarde en kunnen ze dingen blijven doen waar ze gelukkig van worden."