Xiao Ju Bouwman studeert sinds 2017 verpleegkunde aan de Avans Hogeschool in ‘s-Hertogenbosch. Om naast haar studie ervaring op te doen in de praktijk, werkt ze als flexwerker bij ZZG zorggroep. Via Flexwerk, het interne uitzendbureau van ZZG zorggroep, is Xiao Ju afgelopen zomer begonnen als Verzorgende-IG in de wijkverpleging. Hoe heeft zij dit de afgelopen maanden ervaren?
Waarom ben je gaan flexwerken?“Naast het schrijven van mijn afstudeerscriptie over een onderzoek op de afdeling Oncologie bij een ziekenhuis, wilde ik ook graag werkervaring opdoen. Tijdens een eerdere stage deed ik al praktijkervaring op in onder andere de thuis- en revalidatiezorg. Toen ik wist dat ik wat langer over m’n scriptie zou doen, ben ik met een 0-uren contract gaan werken bij ZZG zorggroep. Zo doe ik nog meer ervaring op in de praktijk en heb ik flexibiliteit in het indelen van mijn dagen. Wel zo handig als ik bijvoorbeeld voor mijn scriptie interviews moet afnemen en uitwerken. Op zulke dagen plan ik liever minder diensten in.”
Wat voor werk doe je bij ZZG zorggroep?“Ik help mensen bij de dagelijkse verzorging zoals wassen en aankleden. Daarnaast help ik
met wonden verzorgen, inzwachtelen, bloedsuiker meten en medicatie klaarleggen. Ook doe ik darmspoelingen, waar mijn stage-ervaring in de thuis- en revalidatiezorg weer van pas
komt.”
Wat zijn voor jou voor-en nadelen van flexwerken?“Als flexwerker in de wijkverpleging maak je niet helemaal onderdeel uit van het vaste team. Na mijn diensten, rijd ik meestal direct naar huis zonder nog collega’s te spreken op kantoor.
Hierdoor ben ik bijvoorbeeld niet actief betrokken bij overleggen, het vaststellen van zorgplannen en indicaties. Dat had ik best leuk gevonden. Ik kan me voorstellen dat een vast contract in die zin wel prettiger is. Daar staat tegenover dat ik de vrijheid heb om mijn eigen werkweek te plannen. Een ander voordeel is dat ik zo leer zelfstandig te werken en beslissingen te nemen. En kom ik ergens niet uit, dan kan ik natuurlijk altijd bellen en overleggen met mijn collega’s van het vaste wijkteam.”
Waar word je het meest blij van?“Naast dat ik van aanpakken houd en een doener ben, maak ik ook graag een praatje met de cliënt. Ik vind luisteren, doorvragen en samenvatten een belangrijk onderdeel van mijn werk. Door deze gesprekken begrijp ik beter waarom iemand zich niet lekker voelt en wat dit met een cliënt doet. Hierdoor voelen zij zich meer begrepen en kan ik ze zo goed mogelijk helpen. Ik wil het cliënten zo comfortabel mogelijk maken. Ik luister ook naar hun kinderen en partner. Soms zijn zij bezorgd en dan leg ik uit wat ik ga doen als ik langskom.
Wat ik nu aan ervaring opdoe, kan ik later na mijn studie vast wel weer gebruiken. Bijvoorbeeld als ik op een afdeling Oncologie werk, iets wat ik na mijn afstuderen het liefst ga doen. Ook daar zal zelfstandig werken, me goed inleven en aandachtig luisteren wel van pas komen. Het flexwerk dat ik nu doe, geeft mij wat dat betreft een goede basis.”